Tápanyagtartalom és elkészítési idő
Tápanyagok / Idő | Mennyiség (szeletenként) |
---|---|
Kalória | 150 kcal |
Fehérje | 4 g |
Szénhidrát | 25 g |
Zsír | 4 g |
Elkészítési idő összesen | kb. 50 perc |
Hozzávalók (8 szelethez)
- 3 érett banán (kb. 300 g)
- 2 evőkanál eritrit (vagy más természetes édesítőszer)
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 50 ml olvasztott kókuszolaj vagy 50 g zsírszegény görög joghurt
Elkészítés
- Előmelegítés és formázás:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy kenyérformát sütőpapírral.
- Banán pürésítése:
- Törd össze a banánokat egy villával, amíg krémes állagúak nem lesznek.
- Nedves összetevők összekeverése:
- Egy nagy tálban keverd össze a pürésített banánt, az eritritet, a tojásokat, a vaníliakivonatot, és az olvasztott kókuszolajat vagy görög joghurtot.
- Száraz összetevők hozzáadása:
- Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a fahéjat és a sót.
- Add hozzá a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, és alaposan keverd össze.
- Sütés:
- Öntsd a masszát az előkészített kenyérformába, és süsd 35-40 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kijön.
- Hagyd kihűlni, majd szeleteld.
A banánkenyér világszerte az egyik legkedveltebb házi sütemény, ami egyszerre finom és laktató, ugyanakkor könnyen elkészíthető akár kezdő szakácsok számára is. De mi is az a banánkenyér, és miért érdemes kipróbálni? Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a banánkenyérről – a történetétől kezdve a legjobb receptig, trükkökig és tippekig.
Mi az a banánkenyér?
A banánkenyér egy olyan puha és szaftos sütemény, amely érett banánokkal készül. Az állaga hasonlít egy kenyéréhez, de édes íze és finom illata miatt inkább süteményként tekintünk rá. Ideális reggeli vagy desszert, és kiválóan alkalmas arra, hogy felhasználjuk azokat a banánokat, amelyek már kissé túlértek.
Banánkenyér története
A banánkenyér először az 1930-as években vált népszerűvé az Egyesült Államokban. Ekkor kezdtek el kísérletezni azzal, hogyan lehetne az érett banánt a sütéshez használni, így született meg ez a finom sütemény.