Hozzávalók (2 adaghoz):
- 4 db közepes paprika (zöld, sárga vagy piros)
- 4 db közepes paradicsom
- 1 közepes vöröshagyma (apróra vágva)
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
- 1 evőkanál olívaolaj (vagy kókuszolaj)
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só és bors ízlés szerint
- 2 db tojás (opcionális, a végén keverhető hozzá)
Elkészítés:
- Zöldségek előkészítése:
- A paprikákat mosd meg, csumázd ki, és szeleteld fel vékony csíkokra.
- A paradicsomokat is mosd meg, majd kockázd fel őket.
- Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát készítsd elő.
- Hagyma pirítása:
- Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsd meg közepes lángon, amíg üveges lesz.
- Ha fokhagymát is használsz, add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd további 1-2 percig.
- Paprika és paradicsom hozzáadása:
- Add hozzá a felvágott paprikát, és keverd össze a hagymával. Fűszerezd sóval, borssal és pirospaprikával, majd párold 5-10 percig, amíg a paprika kissé megpuhul.
- Ezután add hozzá a felkockázott paradicsomot, és keverd össze. Főzd további 10-15 percig, amíg a paradicsom levet ereszt, és a zöldségek megpuhulnak.
- Tojás hozzáadása (opcionális):
- Ha szeretnél tojást hozzáadni, verd fel a tojásokat egy tálban, majd a lecsó vége felé öntsd hozzá a zöldségekhez. Keverd össze, és hagyd, hogy a tojás belefőjön a lecsóba. Ez plusz fehérjét ad az ételhez.
- Tálalás:
- A kész lecsót tálalhatod friss, teljes kiőrlésű kenyérrel, vagy akár önmagában is fogyaszthatod.
Tápanyagértékek (hozzávetőlegesen 1 adag):
- Fehérje: 6-8 g (ha tojás nélkül, tojással akár 16-20 g)
- Szénhidrát: 20-30 g (a zöldségekből)
- Zsír: 8-12 g (az olívaolajból és tojásból, ha használsz)
Összes kalória (1 adag, tojás nélkül):
- Összesen: kb. 230-250 kcal/adag.
Összes kalória (1 adag, tojással):
- Összesen: kb. 300-325 kcal/adag.