Diétás lecsó recept – Egészséges, alacsony kalóriatartalmú étel

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 4 db közepes paprika (zöld, sárga vagy piros)
  • 4 db közepes paradicsom
  • 1 közepes vöröshagyma (apróra vágva)
  • 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • 1 evőkanál olívaolaj (vagy kókuszolaj)
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • Só és bors ízlés szerint
  • 2 db tojás (opcionális, a végén keverhető hozzá)

Elkészítés:

  1. Zöldségek előkészítése:
    • A paprikákat mosd meg, csumázd ki, és szeleteld fel vékony csíkokra.
    • A paradicsomokat is mosd meg, majd kockázd fel őket.
    • Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát készítsd elő.
  2. Hagyma pirítása:
    • Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsd meg közepes lángon, amíg üveges lesz.
    • Ha fokhagymát is használsz, add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd további 1-2 percig.
  3. Paprika és paradicsom hozzáadása:
    • Add hozzá a felvágott paprikát, és keverd össze a hagymával. Fűszerezd sóval, borssal és pirospaprikával, majd párold 5-10 percig, amíg a paprika kissé megpuhul.
    • Ezután add hozzá a felkockázott paradicsomot, és keverd össze. Főzd további 10-15 percig, amíg a paradicsom levet ereszt, és a zöldségek megpuhulnak.
  4. Tojás hozzáadása (opcionális):
    • Ha szeretnél tojást hozzáadni, verd fel a tojásokat egy tálban, majd a lecsó vége felé öntsd hozzá a zöldségekhez. Keverd össze, és hagyd, hogy a tojás belefőjön a lecsóba. Ez plusz fehérjét ad az ételhez.
  5. Tálalás:
    • A kész lecsót tálalhatod friss, teljes kiőrlésű kenyérrel, vagy akár önmagában is fogyaszthatod.

Tápanyagértékek (hozzávetőlegesen 1 adag):

  • Fehérje: 6-8 g (ha tojás nélkül, tojással akár 16-20 g)
  • Szénhidrát: 20-30 g (a zöldségekből)
  • Zsír: 8-12 g (az olívaolajból és tojásból, ha használsz)

Összes kalória (1 adag, tojás nélkül):

  • Összesen: kb. 230-250 kcal/adag.

Összes kalória (1 adag, tojással):

  • Összesen: kb. 300-325 kcal/adag.