Diétás rakott karfiol csirkemellel és zsírszegény sajttal

Diétás rakott karfiol recept

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 nagy fej karfiol (kb. 800 g-1 kg)
  • 300 g darált csirkemell (vagy pulykamell)
  • 1 közepes vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
  • 150 g zsírszegény tejföl
  • 50 g zsírszegény sajt (pl. mozzarella, reszelve)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál oregánó
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Karfiol előkészítése:
    • A karfiolt szedd rózsákra, és forrásban lévő sós vízben főzd kb. 5-6 percig, amíg kicsit megpuhul, de még roppanós marad. Szűrd le, és tedd félre.
  2. Húsos réteg elkészítése:
    • Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
    • Add hozzá a darált csirkemellet, és pirítsd meg, amíg teljesen átsül. Sózd, borsozd ízlés szerint, és fűszerezd pirospaprikával, oregánóval.
  3. Rétegezés:
    • Egy tepsi vagy sütőtál aljára helyezd el a félig megfőzött karfiol felét.
    • A karfiolra kanalazd rá az elkészült darált húsos keveréket, majd fedd be a maradék karfiollal.
  4. Tejfölös réteg:
    • A zsírszegény tejfölt ízesítsd sóval és borssal, majd egyenletesen kend el a rakott karfiol tetején.
  5. Sajtos réteg:
    • Szórd meg a tetejét a reszelt zsírszegény sajttal.
  6. Sütés:
    • Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 20-25 percig, amíg a sajt aranybarnára pirul.
  7. Tálalás:
    • A kész rakott karfiolt forrón tálald, akár friss salátával vagy párolt zöldségekkel.

Tápanyagértékek (hozzávetőlegesen 1 adag):

  • Fehérje: 25-30 g (a csirkemellből és sajtból)
  • Szénhidrát: 8-12 g (a karfiolból)
  • Zsír: 10-12 g (az olívaolajból, tejfölből és sajtból)
  • Összesen: kb. 275-305 kcal/adag.

Ez a diétás rakott karfiol recept könnyen elkészíthető, és tökéletes választás, ha alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú ételt szeretnél fogyasztani.