Hozzávalók:
- 1,5 kg édesburgonya vagy normál burgonya (ha kevesebb szénhidrátot szeretnél, az édesburgonya jobb választás)
- 6 db tojás (helyettesítheted 4-5 tojással, hogy csökkentsd a kalóriát)
- 15 dkg virsli
- 2 dl natúr görög joghurt (tejföl helyett, alacsonyabb zsírtartalmú)
- 1 dl zsírszegény tej
- 1 evőkanál olívaolaj (vaj helyett)
- só
- bors
- egy kevés zöldfűszer (pl. petrezselyem vagy snidling, ízesítéshez)
Elkészítés:
- Burgonya és tojás főzése: Az édesburgonyát vagy a burgonyát héjában megfőzzük, de ne főzzük túl puhára. A tojásokat keményre főzzük, mint a hagyományos receptben.
- Előkészítés: Meghámozzuk a burgonyát és a tojásokat, majd vékony karikákra szeleteljük. A zsírszegény kolbászt szintén felkarikázzuk.
- Rétegezés: Egy kivajazott tepsibe olívaolajjal kikenve kezdjük el rétegezni: egy réteg burgonya, sóval és borssal ízesítve, majd tojás és kolbász. Folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok, a tetejére krumpli kerüljön.
- Tejföl helyett görög joghurt: A natúr görög joghurtot a zsírszegény tejjel összekeverjük, majd ezt öntjük a rakott krumpli tetejére. Ez adja meg a krémes állagot anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be.
- Sütés: 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje.
- Tálalás: Miután kicsit hűlt, szeleteljük és tálaljuk. További friss görög joghurttal vagy zöldfűszerekkel kínálhatjuk.
Tápanyagérték becslés (1 adag, kb. 375 g):
- Kalória: kb. 300-350 kcal
- Fehérje: kb. 15-20 g (a tojásból és a kolbászból)
- Zsír: kb. 10-15 g (a görög joghurt és a kolbász zsírtartalmától függően)
- Szénhidrát: kb. 35-45 g (a burgonyából és a görög joghurtból)
Fontos megjegyzések:
- A pontos kalóriaérték nagyban függ a felhasznált kolbász és görög joghurt zsír- és kalóriatartalmától.
- Ha kevesebb kalóriát szeretnél, a pulykakolbászt cserélheted csirkemellre, és még inkább csökkentheted a zsírbevitelt.
Ha pontosabb értékeket szeretnél, érdemes lenne minden alapanyag pontos mennyiségét és márkáját (pl. a kolbász és a joghurt tápértékét) figyelembe venni. Ha megvannak ezek az adatok, szívesen segítek pontosabb tápérték-számításban!
Tipp:
- Használhatsz kevesebb kolbászt, és több tojást, hogy a fehérjetartalom növekedjen.
- Zsírszegény sajttal is megszórhatod a tetejét, ha szeretnéd.
Ez a változat sokkal könnyebb, és kevesebb zsírt, illetve szénhidrátot tartalmaz, miközben megőrzi az eredeti étel ízét.
Jó étvágyat! 🙂