Diétás rakott krumpli receptje

Hozzávalók:

  • 1,5 kg édesburgonya vagy normál burgonya (ha kevesebb szénhidrátot szeretnél, az édesburgonya jobb választás)
  • 6 db tojás (helyettesítheted 4-5 tojással, hogy csökkentsd a kalóriát)
  • 15 dkg virsli
  • 2 dl natúr görög joghurt (tejföl helyett, alacsonyabb zsírtartalmú)
  • 1 dl zsírszegény tej
  • 1 evőkanál olívaolaj (vaj helyett)
  • bors
  • egy kevés zöldfűszer (pl. petrezselyem vagy snidling, ízesítéshez)

Elkészítés:

  1. Burgonya és tojás főzése: Az édesburgonyát vagy a burgonyát héjában megfőzzük, de ne főzzük túl puhára. A tojásokat keményre főzzük, mint a hagyományos receptben.
  2. Előkészítés: Meghámozzuk a burgonyát és a tojásokat, majd vékony karikákra szeleteljük. A zsírszegény kolbászt szintén felkarikázzuk.
  3. Rétegezés: Egy kivajazott tepsibe olívaolajjal kikenve kezdjük el rétegezni: egy réteg burgonya, sóval és borssal ízesítve, majd tojás és kolbász. Folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok, a tetejére krumpli kerüljön.
  4. Tejföl helyett görög joghurt: A natúr görög joghurtot a zsírszegény tejjel összekeverjük, majd ezt öntjük a rakott krumpli tetejére. Ez adja meg a krémes állagot anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be.
  5. Sütés: 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje.
  6. Tálalás: Miután kicsit hűlt, szeleteljük és tálaljuk. További friss görög joghurttal vagy zöldfűszerekkel kínálhatjuk.

Tápanyagérték becslés (1 adag, kb. 375 g):

  1. Kalória: kb. 300-350 kcal
  2. Fehérje: kb. 15-20 g (a tojásból és a kolbászból)
  3. Zsír: kb. 10-15 g (a görög joghurt és a kolbász zsírtartalmától függően)
  4. Szénhidrát: kb. 35-45 g (a burgonyából és a görög joghurtból)

Fontos megjegyzések:

  • A pontos kalóriaérték nagyban függ a felhasznált kolbász és görög joghurt zsír- és kalóriatartalmától.
  • Ha kevesebb kalóriát szeretnél, a pulykakolbászt cserélheted csirkemellre, és még inkább csökkentheted a zsírbevitelt.

Ha pontosabb értékeket szeretnél, érdemes lenne minden alapanyag pontos mennyiségét és márkáját (pl. a kolbász és a joghurt tápértékét) figyelembe venni. Ha megvannak ezek az adatok, szívesen segítek pontosabb tápérték-számításban!

Tipp:

  • Használhatsz kevesebb kolbászt, és több tojást, hogy a fehérjetartalom növekedjen.
  • Zsírszegény sajttal is megszórhatod a tetejét, ha szeretnéd.

Ez a változat sokkal könnyebb, és kevesebb zsírt, illetve szénhidrátot tartalmaz, miközben megőrzi az eredeti étel ízét.

Jó étvágyat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük