Diétás rakott zöldbab – Pulykamellel és zsírszegény sajttal

Diétás rakott zöldbab recept

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 500 g zöldbab (friss vagy fagyasztott)
  • 300 g darált pulykamell (vagy csirkemell)
  • 1 közepes vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
  • 150 g zsírszegény tejföl
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 50 g zsírszegény sajt (reszelve)
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál oregánó
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Zöldbab előkészítése:
    • Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, és a zöldbabot főzd meg 5-6 percig, amíg megpuhul, de még roppanós marad. Szűrd le, majd tedd félre.
  2. Húsos réteg elkészítése:
    • Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsd meg rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
    • Add hozzá a darált pulykamellet, és süsd addig, amíg teljesen átsül. Fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával és oregánóval. Amikor a hús elkészült, vedd le a tűzről.
  3. Rétegezés:
    • Egy tepsi vagy sütőtál aljára tedd a megfőtt zöldbab felét.
    • Erre kanalazd rá a húsos keveréket, majd borítsd be a maradék zöldbabbal.
  4. Tejfölös réteg:
    • A zsírszegény tejfölt keverd össze egy kis sóval és borssal, majd kend rá a zöldbab tetejére.
  5. Sajtos réteg:
    • Szórd meg a reszelt zsírszegény sajttal.
  6. Sütés:
    • Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
  7. Tálalás:
    • Tálald frissen, és élvezd az ízletes, könnyű és tápláló rakott zöldbabot.

Tápanyagértékek (hozzávetőlegesen 1 adag):

  • Fehérje: 25-30 g (a pulykából és sajtból)
  • Szénhidrát: 10-15 g (a zöldbabból)
  • Zsír: 8-10 g (az olívaolajból és tejfölből)
  • Összesen: kb. 265-285 kcal/adag.