Diétás rakott zöldbab recept
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 500 g zöldbab (friss vagy fagyasztott)
- 300 g darált pulykamell (vagy csirkemell)
- 1 közepes vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
- 150 g zsírszegény tejföl
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 g zsírszegény sajt (reszelve)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál oregánó
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Zöldbab előkészítése:
- Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, és a zöldbabot főzd meg 5-6 percig, amíg megpuhul, de még roppanós marad. Szűrd le, majd tedd félre.
- Húsos réteg elkészítése:
- Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsd meg rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
- Add hozzá a darált pulykamellet, és süsd addig, amíg teljesen átsül. Fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával és oregánóval. Amikor a hús elkészült, vedd le a tűzről.
- Rétegezés:
- Egy tepsi vagy sütőtál aljára tedd a megfőtt zöldbab felét.
- Erre kanalazd rá a húsos keveréket, majd borítsd be a maradék zöldbabbal.
- Tejfölös réteg:
- A zsírszegény tejfölt keverd össze egy kis sóval és borssal, majd kend rá a zöldbab tetejére.
- Sajtos réteg:
- Szórd meg a reszelt zsírszegény sajttal.
- Sütés:
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
- Tálalás:
- Tálald frissen, és élvezd az ízletes, könnyű és tápláló rakott zöldbabot.
Tápanyagértékek (hozzávetőlegesen 1 adag):
- Fehérje: 25-30 g (a pulykából és sajtból)
- Szénhidrát: 10-15 g (a zöldbabból)
- Zsír: 8-10 g (az olívaolajból és tejfölből)
- Összesen: kb. 265-285 kcal/adag.