Diétás töltött káposzta

Diétás töltött káposzta hozzávalói:

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 500 g csirkemell vagy pulykamell darálva (sertéshús helyett)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 100 g barna rizs vagy quinoa (fehér rizs helyett)
  • 1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj (sertészsír helyett)
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1 babérlevél
  • 100 g füstölt csirkemell vagy pulykasonka (zsírosabb füstölt hús helyett)
  • 200 g natúr joghurt vagy zsírszegény tejföl (tálaláshoz)

Elkészítés:

  1. Káposzta előkészítése: A savanyú káposztát öblítsd át hideg vízzel, ha szükséges, áztasd be, hogy kevésbé legyen savanyú.
  2. Hústöltelék: A darált csirkemellet vagy pulykamellet egy tálba helyezd, add hozzá a felaprított vöröshagymát, a barna rizst (vagy quinoát), a tojást, a pirospaprikát, sót és borsot. Alaposan keverd össze.
  3. Töltés: A káposztalevelekbe egy adag hústölteléket tegyél, majd tekerd fel őket.
  4. Rétegezés: Egy nagy lábas aljába szórj egy réteg savanyú káposztát, tedd rá a füstölt csirkemellet vagy pulykasonkát. Erre jönnek a megtöltött káposztalevelek. Rétegezd felváltva a káposztával és a füstölt hússal.
  5. Főzés: Annyi vizet önts a lábasba, hogy ellepje a káposztát. Lassú tűzön főzd 1,5-2 órán át, amíg a káposzta és a hús megpuhul.
  6. Tálalás: Natúr joghurttal vagy zsírszegény tejföllel kínáld a kész diétás töltött káposztát.

A diétás töltött káposzta egy adagja általában 300-350 gramm. Az adag kalóriatartalma függ az alapanyagoktól és a pontos mennyiségektől, de egy átlagos diétás változat körülbelül 350 kalória lehet adagonként.

Tápanyagtartalom becslése egy adagra (300-350 g):

  • Fehérje: 20-30 g (csirkemell vagy pulykahús miatt)
  • Szénhidrát: 30-40 g (barna rizs vagy quinoa miatt)
  • Zsír: 5-10 g (a zsírszegény hús és joghurt miatt)

Ez az érték csak becslés, az alapanyagok pontos mennyiségétől függően változhat. Ha pontos értéket szeretnél, érdemes egy tápanyagkalkulátort használni (Kalóriabázis) a pontos hozzávalók alapján.