Töltött padlizsán recept
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
- 2 közepes méretű padlizsán
- 200 g darált csirkemell (vagy pulykamell)
- 1 közepes vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
- 1 paradicsom (felkockázva)
- 1/2 csésze zsírszegény paradicsomszósz
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál oregánó
- Só és bors ízlés szerint
- 50 g zsírszegény sajt (pl. mozzarella, reszelve)
Elkészítés:
- Padlizsán előkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- A padlizsánokat hosszában vágd ketté, majd egy kanál segítségével vájd ki a belsejüket, hagyva kb. 1 cm vastag „falat”. A kivájt padlizsánhúst tedd félre későbbre. Sózd be a padlizsánok belsejét, majd hagyd állni 10 percig, hogy kiengedjék a vizet. Töröld szárazra papírtörlővel.
- Töltelék elkészítése:
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát, amíg üveges lesz.
- Add hozzá a darált csirkemellet, és pirítsd meg, amíg kifehéredik és teljesen átsül. Sózd és borsozd ízlés szerint.
- Add hozzá a felkockázott paradicsomot, a kivájt padlizsánhúst, pirospaprikát, oregánót, és öntsd hozzá a paradicsomszószt. Főzd közepes lángon kb. 5-10 percig, amíg az ízek összeérnek.
- Padlizsán megtöltése:
- A kivájt padlizsánokat töltsd meg a darált húsos keverékkel, majd helyezd őket egy sütőtálba.
- Sütés:
- Szórd meg a padlizsánok tetejét a reszelt sajttal.
- Fedd le alufóliával, és süsd 25-30 percig a sütőben. Az utolsó 5-10 percben vedd le a fóliát, hogy a sajt szépen megpiruljon.
- Tálalás:
- A kész töltött padlizsánokat friss zöldsalátával vagy párolt zöldségekkel tálalhatod.
Tápanyagértékek (hozzávetőlegesen 1 adag):
- Fehérje: 25-30 g (a csirkemellből és sajtból)
- Szénhidrát: 10-15 g (a padlizsánból és paradicsomból)
- Zsír: 8-10 g (az olívaolajból és sajtból)
- Összesen: kb. 315-340 kcal/adag.
Ez az étel alacsony kalóriatartalmú, gazdag fehérjében és tápanyagokban, így ideális választás egy könnyű, mégis laktató diétás ebédhez vagy vacsorához.