Egészséges töltött padlizsán – Csirkemellel és zsírszegény sajttal

Töltött padlizsán recept

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 200 g darált csirkemell (vagy pulykamell)
  • 1 közepes vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
  • 1 paradicsom (felkockázva)
  • 1/2 csésze zsírszegény paradicsomszósz
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál oregánó
  • Só és bors ízlés szerint
  • 50 g zsírszegény sajt (pl. mozzarella, reszelve)

Elkészítés:

  1. Padlizsán előkészítése:
    • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
    • A padlizsánokat hosszában vágd ketté, majd egy kanál segítségével vájd ki a belsejüket, hagyva kb. 1 cm vastag „falat”. A kivájt padlizsánhúst tedd félre későbbre. Sózd be a padlizsánok belsejét, majd hagyd állni 10 percig, hogy kiengedjék a vizet. Töröld szárazra papírtörlővel.
  2. Töltelék elkészítése:
    • Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát, amíg üveges lesz.
    • Add hozzá a darált csirkemellet, és pirítsd meg, amíg kifehéredik és teljesen átsül. Sózd és borsozd ízlés szerint.
    • Add hozzá a felkockázott paradicsomot, a kivájt padlizsánhúst, pirospaprikát, oregánót, és öntsd hozzá a paradicsomszószt. Főzd közepes lángon kb. 5-10 percig, amíg az ízek összeérnek.
  3. Padlizsán megtöltése:
    • A kivájt padlizsánokat töltsd meg a darált húsos keverékkel, majd helyezd őket egy sütőtálba.
  4. Sütés:
    • Szórd meg a padlizsánok tetejét a reszelt sajttal.
    • Fedd le alufóliával, és süsd 25-30 percig a sütőben. Az utolsó 5-10 percben vedd le a fóliát, hogy a sajt szépen megpiruljon.
  5. Tálalás:
    • A kész töltött padlizsánokat friss zöldsalátával vagy párolt zöldségekkel tálalhatod.

Tápanyagértékek (hozzávetőlegesen 1 adag):

  • Fehérje: 25-30 g (a csirkemellből és sajtból)
  • Szénhidrát: 10-15 g (a padlizsánból és paradicsomból)
  • Zsír: 8-10 g (az olívaolajból és sajtból)
  • Összesen: kb. 315-340 kcal/adag.

Ez az étel alacsony kalóriatartalmú, gazdag fehérjében és tápanyagokban, így ideális választás egy könnyű, mégis laktató diétás ebédhez vagy vacsorához.