Tápanyagtartalom és elkészítési idő
Tápanyagok / Idő | Mennyiség (adagonként) |
---|---|
Kalória | 180 kcal |
Fehérje | 10 g |
Szénhidrát | 20 g |
Zsír | 6 g |
Elkészítési idő összesen | kb. 40 perc |
Ez a lencsesaláta könnyű, tápláló, és tökéletes választás egy egészséges étkezéshez. Jó étvágyat! 😊
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 200 g száraz lencse (vagy 400 g konzerv lencse, lecsepegtetve)
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 1 közepes sárgarépa, apró kockákra vágva
- 1 közepes piros kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 csokor friss petrezselyem, aprítva
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál dijoni mustár
- Só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál balzsamecet (opcionális)
Elkészítés
- Lencse előkészítése:
- Ha száraz lencsét használsz, áztasd be hideg vízbe 2-3 órára, majd főzd meg enyhén sós vízben kb. 20-25 perc alatt, amíg megpuhul, de nem esik szét. Szűrd le, és hagyd kihűlni.
- Ha konzerv lencsét használsz, csak öblítsd le hideg vízzel, és csepegtesd le.
- Zöldségek előkészítése:
- A vöröshagymát, sárgarépát és kaliforniai paprikát vágd apró kockákra.
- Reszeld le a fokhagymát, és aprítsd fel a petrezselymet.
- Öntet elkészítése:
- Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, citromlevet, dijoni mustárt, sót, borsot, és ha szeretnéd, adj hozzá egy teáskanál balzsamecetet.
- Saláta összeállítása:
- Egy nagy tálban keverd össze a főtt (vagy konzerv) lencsét, a zöldségeket és a friss petrezselymet.
- Öntsd rá az öntetet, és alaposan keverd össze, hogy minden hozzávaló bevonódjon az ízesítéssel.
- Tálalás:
- Hűtőben pihentesd 20-30 percig, hogy az ízek összeérjenek, majd tálald magában vagy köretként grillezett húsok mellé.