Lencsesaláta recept

Tápanyagtartalom és elkészítési idő

Tápanyagok / IdőMennyiség (adagonként)
Kalória180 kcal
Fehérje10 g
Szénhidrát20 g
Zsír6 g
Elkészítési idő összesenkb. 40 perc

Ez a lencsesaláta könnyű, tápláló, és tökéletes választás egy egészséges étkezéshez. Jó étvágyat! 😊

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 200 g száraz lencse (vagy 400 g konzerv lencse, lecsepegtetve)
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 közepes sárgarépa, apró kockákra vágva
  • 1 közepes piros kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 csokor friss petrezselyem, aprítva
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál balzsamecet (opcionális)

Elkészítés

  1. Lencse előkészítése:
    • Ha száraz lencsét használsz, áztasd be hideg vízbe 2-3 órára, majd főzd meg enyhén sós vízben kb. 20-25 perc alatt, amíg megpuhul, de nem esik szét. Szűrd le, és hagyd kihűlni.
    • Ha konzerv lencsét használsz, csak öblítsd le hideg vízzel, és csepegtesd le.
  2. Zöldségek előkészítése:
    • A vöröshagymát, sárgarépát és kaliforniai paprikát vágd apró kockákra.
    • Reszeld le a fokhagymát, és aprítsd fel a petrezselymet.
  3. Öntet elkészítése:
    • Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, citromlevet, dijoni mustárt, sót, borsot, és ha szeretnéd, adj hozzá egy teáskanál balzsamecetet.
  4. Saláta összeállítása:
    • Egy nagy tálban keverd össze a főtt (vagy konzerv) lencsét, a zöldségeket és a friss petrezselymet.
    • Öntsd rá az öntetet, és alaposan keverd össze, hogy minden hozzávaló bevonódjon az ízesítéssel.
  5. Tálalás:
    • Hűtőben pihentesd 20-30 percig, hogy az ízek összeérjenek, majd tálald magában vagy köretként grillezett húsok mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük