Mézes mustáros csirke barna rizzsel

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemell filé
  • 2 evőkanál mustár (dijoni vagy magos)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
  • Só és bors ízlés szerint
  • 200 g barna rizs
  • 1 fej brokkoli (apróra vágva)
  • 1 sárgarépa (felkarikázva)
  • 1 evőkanál olívaolaj (a zöldségekhez)

Elkészítés:

  1. Csirkemell előkészítése:
    • A csirkemelleket klopfold enyhén laposra.
    • Keverd össze a mustárt, mézet, fokhagymát, olívaolajat, sót és borsot egy tálban. Ebbe a pácba helyezd a csirkemelleket, és hagyd állni 15-20 percig, hogy az ízek jól átjárják.
  2. Barna rizs elkészítése:
    • A barna rizst mosd át hideg vízzel, majd tedd egy edénybe kétszer annyi vízzel.
    • Főzd alacsony lángon fedő alatt kb. 30-40 percig, amíg megpuhul, és a vizet magába szívja.
  3. Zöldségek párolása:
    • A brokkolit és a sárgarépát párold meg kevés víz felett egy párolóedényben vagy serpenyőben kb. 5-7 perc alatt, amíg roppanósan puhák lesznek.
    • Locsold meg egy kevés olívaolajjal, és ízesítsd sóval és borssal.
  4. Csirkemell sütése:
    • Egy serpenyőben hevíts egy kis olívaolajat, majd a csirkemelleket süsd meg oldalanként 5-6 percig, amíg aranybarnára sülnek és átsülnek.
    • A végén locsold meg a serpenyőben maradt páclével, hogy még ízesebb legyen.
  5. Tálalás:
    • Tálald a mézes-mustáros csirkemellet a barna rizzsel és a párolt zöldségekkel. Friss petrezselyemmel vagy egy kis citromlével is feldobhatod.

Tápanyagértékek (hozzávetőlegesen 1 adag):

  • Fehérje: 35-40 g
  • Szénhidrát: 60-70 g (a barna rizsből és zöldségekből)
  • Zsír: 10-15 g (az olívaolajból és a csirkéből)

Ez az étel ideális azoknak, akik izomtömeg növelésére törekednek, hiszen fehérjében és komplex szénhidrátokban gazdag, ami segít az edzések utáni regenerációban.