Zabpelyhes túrógombóc recept – Egészséges és finom desszert

Hozzávalók:

  • 250 g túró
  • 50 g zabpehely
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál búzadara (elhagyható, ha gluténmentesen készíted)
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál édesítőszer vagy méz (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál citromhéj (opcionális)
  • Zabpehely vagy zsemlemorzsa a hempergetéshez
  • Kókuszolaj vagy vaj a pirításhoz

Elkészítés:

  1. A zabpelyhet egy aprítógépben őröld finomra (vagy használhatsz zabpehelylisztet is).
  2. Egy tálban keverd össze a túrót, a tojást, a zabpelyhet (és a búzadarát, ha használod), a vanília kivonatot, az édesítőt és a citromhéjat.
  3. A masszát hagyd pihenni 20-30 percig, hogy a zabpehely megszívja magát, és összeálljon a tészta.
  4. Formázz kis gombócokat a masszából.
  5. Egy serpenyőben hevíts egy kis kókuszolajat vagy vajat, majd pirítsd meg benne a zabpelyhet vagy zsemlemorzsát, amiben meg fogod hempergetni a gombócokat.
  6. Egy nagy fazékban forralj sós vizet, és amikor forr, tedd bele a gombócokat. Főzd őket, amíg feljönnek a víz tetejére (kb. 5-7 perc).
  7. A megfőtt gombócokat szedd ki a vízből, és hempergesd meg a pirított zabpehelyben vagy zsemlemorzsában.

Tálalás: Tálald a túrógombócokat tejföllel, joghurttal, friss gyümölcsökkel, vagy szórj rájuk egy kis fahéjas cukrot vagy édesítőt.

1 adag tápanyagtartalma (a recept 4 adagból áll):

  • Kalória: kb. 150 kcal
  • Fehérje: kb. 9 g
  • Szénhidrát: kb. 12 g
  • Zsír: kb. 7 g
  • Rost: kb. 1,25 g

Ez a tápanyagtartalom hozzávetőleges, és az alapanyagok pontos összetételétől függően változhat.