Hozzávalók:
- 250 g túró
- 50 g zabpehely
- 1 db tojás
- 1 evőkanál búzadara (elhagyható, ha gluténmentesen készíted)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál édesítőszer vagy méz (ízlés szerint)
- 1 evőkanál citromhéj (opcionális)
- Zabpehely vagy zsemlemorzsa a hempergetéshez
- Kókuszolaj vagy vaj a pirításhoz
Elkészítés:
- A zabpelyhet egy aprítógépben őröld finomra (vagy használhatsz zabpehelylisztet is).
- Egy tálban keverd össze a túrót, a tojást, a zabpelyhet (és a búzadarát, ha használod), a vanília kivonatot, az édesítőt és a citromhéjat.
- A masszát hagyd pihenni 20-30 percig, hogy a zabpehely megszívja magát, és összeálljon a tészta.
- Formázz kis gombócokat a masszából.
- Egy serpenyőben hevíts egy kis kókuszolajat vagy vajat, majd pirítsd meg benne a zabpelyhet vagy zsemlemorzsát, amiben meg fogod hempergetni a gombócokat.
- Egy nagy fazékban forralj sós vizet, és amikor forr, tedd bele a gombócokat. Főzd őket, amíg feljönnek a víz tetejére (kb. 5-7 perc).
- A megfőtt gombócokat szedd ki a vízből, és hempergesd meg a pirított zabpehelyben vagy zsemlemorzsában.
Tálalás: Tálald a túrógombócokat tejföllel, joghurttal, friss gyümölcsökkel, vagy szórj rájuk egy kis fahéjas cukrot vagy édesítőt.
1 adag tápanyagtartalma (a recept 4 adagból áll):
- Kalória: kb. 150 kcal
- Fehérje: kb. 9 g
- Szénhidrát: kb. 12 g
- Zsír: kb. 7 g
- Rost: kb. 1,25 g
Ez a tápanyagtartalom hozzávetőleges, és az alapanyagok pontos összetételétől függően változhat.